Hoppa till sidans innehåll

Kommunalråden besökte Boulodromens utebanor

01 JUN 2021 15:10
Varbergs alla tre kommunalråd besökte i torsdags Boulodromens utebanor på inbjudan av Verksveteranerna och Kulknappen. Representanter för de båda klubbarna berättade om de förändringar som skett och som kanske kommer att ske runt utebanorna.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2021 15:10

De tre kommunalråden, Jana Nilsson (s), Ann-Charlotte Stenkil (m) och Christofer Bergenblock (c) visades runt av Mats Peterson, Jan-Olof Olsson, Gösta Borgäng, Margareta Antonsson och Christer Sandberg. Sammankomsten inleddes med att Mats Peterson gav en kort presentation av Boulodromen och dess tillkomst och vilka klubbar som äger och förvaltar byggnaden och vilka klubbar som anlagt och sköter utebanorna.

På de gamla utebanorna berättade Maggan och Gösta om dessa banors tillkomst och vad de betyder för vår verksamhet. Christer redogjorde för hur tennisklubbens utbyggnadsplaner innebär förlust av dessa banor och hur den tänkta 10 m höga padelhallen, som kommer så nära som 2 m från Boulodromen, kraftigt kommer att minska ljusinsläppet i Boulodromen. Det finns också risk för att den trädbevuxna klippan mellan de gamla och nya banorna kommer att behöva sprängas bort, vilket skulle betyda ännu mindre grönska runt i området.

Vid de nya utebanorna berättade Jan-Olof om de problem som uppkommit i och med anläggandet av den fina utflyktslekplatsen. Kommunalråden fick klart för sig att det inte finns någon naturlig gångväg från parkeringen till lekplatsen, att gärdsgårdens stenar rasar ner med risk för skador, att utealliansen får stå för renhållning efter parkbesökarna som använder våra utemöbler, att toaletter saknas o.s.v. Samtidigt betonade Jan-Olof att vi är positivt inställda till lekplatsen men att de problem som uppkommit måste lösas av kommunen och oss tillsammans.
Jan-Olof pekade också på att området runt de nya banorna utarmats på grönska, många träd och buskar har tagits bort och miljön runt banorna är inte längre så parklik som den var från början.

Avslutningsvis betonade vi hur väl vår verksamhet passar in på Håstens fritidsområde. Där finns möjligheter för människor i alla åldrar att utöva idrott, något som Riksidrottsförbundet arbetar för. Idrottsrörelsens mål 2025 är bl.a. att svensk idrottsrörelse ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta under hela livet. Något som kommunen kan hjälpa till att uppnå genom att se till att boule - pétanque får behålla sitt utrymme.

Varbergs kommun antog 2013 en Grönstrategi för aktiviteter, upplevelser och biologisk mångfald i Varbergs kommus utemiljö. På baksidan av den färgglada skriften finns bland visionerna följande meningar:

I Varbergs kommun

... spelar pensionärerna boule vid skateparken
... kan invånarna engagera sig genom att adoptera en grönyta
... kompenserar man vid förlust av grönområden

Visioner som kommunen lätt kan förverkliga vid utebanorna.

Avslutningsvis framfördes till kommunalråden att det Verksveteranerna och Kulknappen vill är:

—> att vi ska få ha kvar samtliga banor och om Tennisklubben trots allt får bygga ut skall byggnaden få en rimlig storlek och inte hamna så nära Boulodromen som 2 m och att klippan med träden söder om utbyggnaden får vara kvar,

—> att kommunen tillsammans med FVV och Kulknappen skapar en parklik miljö runt de nya banorna och att kommunen i det sammanhanget hjälper till att lösa de problem vi pekat på.

Kommunalråden visade alla tre stort intresse under rundturen och lovade att återkoppla på något sätt.

Skribent: Christer Sandberg
E-post: This is a mailto link

 

  

 

 

GYNNA VÅRA SPONSORER!

 

Postadress:
Varbergs BK Kulknappen - Boule
Christer Sandberg, Rumligatan 17
43237 Varberg

Kontakt:
Tel: 034019437
E-post: This is a mailto link

Se all info